Nieuws

Workshop over allergenen

Workshop over allergenen

Een goed allergenen management systeem staat hoog op de agenda van de Nederlandse levensmiddelenindustrie en is essentieel voor een goede voorlichting aan de (allergische) consument. De Vital methode kan fabrikanten helpen om een verdere verbeterslag te maken. Dit concluderen de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en Dutch Spices uit Nijkerk die op 27 maart jl. een allergenenworkshop organiseerden voor meer dan zeventig voedingsprofessionals.

Uit de workshop bleek eens te meer dat levensmiddelenfabrikanten zich zeer bewust zijn van de maatschappelijke verantwoordelijkheid die zij hebben voor de veilige productie van goede en verantwoorde voedingsmiddelen. Niet alleen voor mensen met een allergie, maar ook voor de mensen in hun directe leefomgeving, zoals gezinsleden. Levensmiddelenfabrikanten vinden dan ook dat er een uniforme bewoording moet komen voor de waarschuwing voor kruisbesmetting op het etiket. Er bestaat nu geen verplichting om kruisbesmetting te declareren. Door op het etiket te vermelden dat een product sporen van bepaalde allergenen kan bevatten, wordt bij voorbaat al een grote groep allergische consumenten uitgesloten. Vandaar de behoefte aan een systeem, zoals VITAL, dat helpt alleen dan te declareren indien nodig.

De levensmiddelenindustrie wil Europese ontwikkelingen rondom (wettelijke) voorschriften ten aanzien van kruisbesmetting niet afwachten, maar zelf stappen voorwaarts maken. De VITAL methode, waar tijdens de workshop grote interesse voor was, helpt daarbij. Deze methode, afkomstig uit Australiƫ en Nieuw-Zeeland, is ontwikkeld om fabrikanten te ondersteunen bij de vraag of ze allergenen die, als gevolg van kruisbesmetting, aanwezig zijn wel of niet moeten vermelden op het etiket. VITAL biedt een systematische, risicogebaseerde aanpak die ondersteunt in het nemen van een beslissing over dit vraagstuk.

De FNLI richt naar aanleiding van de workshop een taskforce op om fabrikanten te ondersteunen bij het toepassen van onder andere de Vital methode.

Naar het overzicht