Hoe gaat de voedingsindustrie om met de groeiende behoefte aan duidelijke informatie over voedselallergenen? Food Matters Live en Dutch Spices maakten er samen een podcast over. Nu te beluisteren!
Kwaliteit is voor Dutch Spices enorm belangrijk. Naast de certificeringen geven wij ook graag aanvullende informatie over het unieke allergenenbeheer van Dutch Spices. Wij bouwen onze smaakmakers op met een groot aantal grondstoffen. Iedere grondstof wordt uitvoerig beoordeeld. Vanuit de Europese wetgeving hebben 14 grondstoffen het label ‘allergeen’. Die allergenen laat Dutch Spices in zijn smaakmakers niet toe.
Het allergenenbeheersysteem van Dutch Spices
Ketencontrole
Dutch Spices weet wat er in de keten gebeurt en gaat voor volledige transparantie.
LeveranciersAl onze grondstofleveranciers voldoen aan de strengste VITAL-normen. Wij hebben een goede relatie met ze en communiceren transparant over onze eisen.
Dutch Spices-fabriekIn onze streng gecontroleerde productieruimte beheersen wij de kans op kruisbesmetting en handhaven we de VITAL-norm.
Magazijn en transportOns magazijnbeheersysteem is speciaal ingericht voor de opslag van allergeenveilige producten. Transport en opslag hebben wij uitbesteed aan een bedrijf dat geen allergenen vervoert of opslaat.
Productie
Dutch Spices beschikt over moderne, streng gecontroleerde productiefaciliteiten. Dit betekent dat de ruimtes voldoen aan de strengste eisen als het gaat om bouwkunde, luchtbehandeling, apparatuur, selectie en training van personeel, kleding, schoonmaak en logistiek. Door overdruk voorkomen we dat lucht uit naastgelegen ruimtes de allergeenvrije productieruimte in kan stromen. Beperkte toegang voor personeel en bezoekers voorkomt kruisbesmetting. Ook een hygiënesluis, aparte werkkleding en werkmaterialen die op de afdelingen moeten blijven, dragen hieraan bij.
Allergenenbeheer
Om de kans op kruisbesmetting binnen de keten en binnen het bedrijf te beheersen, heeft Dutch Spices een allergenenbeheersysteem opgezet. Het doel hiervan is om de voedselveiligheid van de producten te waarborgen. Dit zijn de belangrijkste onderdelen van het allergenenbeheersysteem: leveranciersbeheersing, ingangscontrole, opleiding, schoonmaakplan, verificatie en controle, transport, analyse, hygiëneregels en werkinstructies. In het schema hiernaast is aangegeven hoe Dutch Spices het allergenenbeheer toepast van leveranciersbeheersing tot en met hygiëneregels en werkinstructies.