Nieuws

Duidelijk etiket van levensbelang bij een voedselovergevoeligheid

Duidelijk etiket van levensbelang bij een voedselovergevoeligheid

Voor iemand met een voedselovergevoeligheid, is het etiket van levensbelang. Dit om te bepalen of ze een product veilig kunnen eten door de afwezigheid van specifieke allergenen. Door de diversiteit aan etiketten, is het lezen van etiketten soms een 'doolhof' en een tijdrovende maar noodzakelijke klus.

De diversiteit aan etiketten vormt een probleem voor mensen met een voedselallergie. Een aantal partijen slaat de handen ineen om gezamenlijk een optimaal voedseletiket voor te stellen. 

De partijen hebben ruim 300 etiketten geanalyseerd en hebben specifiek gelet op kenmerken die voor mensen met een voedselovergevoeligheid van belang zijn.

Zo zijn er zes aanbevelingen om de communicatie van allergeneninformatie te verbeteren:
1. Zorg ervoor dat alle voedselinformatie leesbaar is (met een goede achtergrond)
2. Allergenen in de ingrediëntenlijst vetgedrukt weergeven heeft de hoogste voorkeur
3. Zorg voor groepering van gerelateerde onderwerpen en een uniforme onderwerpvolgorde op het etiket
4. Zorg voor een sectie met allergeneninformatie.
5. Gebruik van één verklaring voor PAL (voorzorgsmaatregelen bij de etikettering van allergenen zoals ‘kan pinda bevatten’)
6. Gebruik van allergenenpictogrammen.

De partijen die hieraan werken zijn: communicatiekundigen van de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht, experts van het UMC Utrecht en TNO. 

Lees meer...

Naar het overzicht