Europese wetgeving

Om consumenten te waarschuwen voor de aanwezigheid van allergenen in voorverpakte voedingsmiddelen, geldt er binnen de EU een etiketteringsrichtlijn voor alle toegevoegde allergenen. Deze wettelijk verplichte richtlijn (2000/13/EG) omvat de volgende veertien allergenen:

Wettelijke allergenen
- Glutenbevattende granen - Noten - Schaaldieren - Selderij - Ei - Mosterd
- Vis - Sesam - Pinda - Sulfiet - Soja - Lupine
- Melk (inclusief lactose) - Weekdieren

Dutch Spices verwerkt geen van deze 14 allergenen in haar smaakvolle producten. Voor kruisbesmetting kan Dutch Spices garanderen dat al haar producten voldoen aan de VITAL-norm.

Wetgeving kruisbesmetting ontbreekt

Als geen van bovenstaande allergenen genoemd wordt in de declaratie, dan betekent dat nog niet dat een product allergeenvrij/allergeenveilig is. Er is geen wetgeving over vermeldingen op het etiket aangaande de mogelijke aanwezigheid van allergenen die 'onbedoeld' in een product aanwezig zijn. Dit betreft de zogenaamde kruisbesmetting.
Sommige producenten waarschuwen de consument daarom met zinnen als ‘kan sporen bevatten van’ of ‘geproduceerd in een fabriek waar ook allergenen worden verwerkt’. Dutch Spices hanteert de VITAL-norm aangaande kruisbesmetting en daarom ontvangt onze klant producten en specificaties zonder bovengenoemde disclaimer.

Aanvullende wetgeving (EG 41/2009) is er op het gebied van gluten. Een product mag glutenvrij genoemd worden als het gehalte gluten onder de twintig ppm (parts per million) ligt. De producten van Dutch Spices voldoen uiteraard aan deze norm.

Naar de werkwijze
“Wij geloven in een wereld waarin iedereen smaakvol en veilig kan eten.” Ongeacht of iemand een voedselovergevoeligheid heeft. Ongeacht of iemand vegetarisch of veganistisch eet en ongeacht of iemand volgens de halal-richtlijnen eet.