Europese wetgeving

Om consumenten te waarschuwen voor de aanwezigheid van allergenen in voorverpakte voedingsmiddelen, geldt er binnen de EU een etiketteringsrichtlijn voor alle toegevoegde allergenen. Deze wettelijk verplichte richtlijn (2000/13/EG) omvat de volgende veertien allergenen:

- Glutenbevattende granen - Noten - Schaaldieren - Selderij
- Ei - Mosterd - Vis - Sesam
- Pinda - Sulfiet - Soja - Lupine
- Melk (inclusief lactose) - Weekdieren

Het voedingscentrum heeft voor wat betreft allergenen, de zogenaamde LeDa-lijst opgesteld waarin 24 allergenen zijn opgenomen. Naast de 14 wettelijke allergenen, staan hier nog eens 10 aanvullende allergenen op vermeld.

- Cacoa - Varkensvlees - Mais - Koriander
- Glutamaat - Wortel - Peulvruchten - Lactose
- Rundvlees - Kippenvlees

Dutch Spices verwerkt geen van deze 24 allergenen in haar smaakvolle producten, niet als ingrediënt aanwezig en vrij van kruisbesmetting. Daarbij kan Dutch Spices garanderen dat al haar producten voldoen aan de VITAL norm.

Wetgeving kruisbesmetting ontbreekt

Als geen van bovenstaande allergenen genoemd wordt in de declaratie, dan betekent dat nog niet dat een product allergeenvrij/allergeenveilig is. Er is geen wetgeving over vermeldingen op het etiket aangaande de mogelijke aanwezigheid van allergenen die 'onbedoeld' in een product aanwezig zijn. Dit betreft de zogenaamde kruisbesmetting. Sommige producenten waarschuwen de consument daarom met zinnen als ‘kan sporen bevatten van’ of ‘geproduceerd in een fabriek waar ook worden verwerkt’. Dutch Spices produceert zonder kruisbesmetting en daarom ontvangt onze klant producten zonder dit soort disclaimers.

Aanvullende wetgeving (EG 41/2009) is er op het gebied van gluten. Een product mag glutenvrij genoemd worden als het gehalte gluten onder de twintig ppm (parts per million) ligt. De producten van Dutch Spices voldoen uiteraard aan deze norm.

naar de werkwijze
“Wij geloven in een allergeenveilige wereld waarin
iedereen smaakvol en veilig kan eten.”