Vital NORM

Voor de wettelijk geregelde etikettering van de genoemde veertien allergenen geldt geen drempelwaarde, met uitzondering van sulfiet. Bij de risico-inschatting van kruisbesmetting is het gebruik van drempelwaarden aan te raden. Het VITAL systeem (Voluntary Incidental Trace Allergen Labelling), afkomstig uit Australiƫ en Nieuw-Zeeland, is ontwikkeld om fabrikanten te ondersteunen bij de vraag of ze allergenen afkomstig door kruisbesmetting moeten etiketteren. VITAL biedt een systematische, risico gebaseerde aanpak die ondersteunt in het nemen van een beslissing over dit vraagstuk. Het VITAL systeem berust op drempelwaarden voor allergenen en is portiegrootte afhankelijk.
Dutch Spices garandeert dat de door haar geproduceerde en/of geleverde producten voldoen aan de VITAL 3.0, Action Level 1.

Rekening houdend met de portiegrootte, is de basis voor deze norm de hoeveelheid Dutch Spices product omgerekend naar portie eindproduct. Als die hoeveelheid in het eindproduct binnen het volgende gebruik (of equivalent) blijft, wordt voldaan aan de VITAL 3.0 norm:

Categorie A

Droge kruidenmixen, droge paneermixen, droge en olie- of water gebaseerde marinades, battermixen, injectiemixen, tumblemixen.

  • Dosering maximaal 100 gram Dutch Spices droge mix of marinade per kilo eindproduct
  • Dosering maximaal 170 gram battermixen, injectiemixen, tumblemixen, per liter water
  • Dosering maximaal 300 gram gekruid product per eetmoment.

Categorie B

Sauzen en jus die warm geconsumeerd worden. Zuivelvervangers die koud of warm gegeten kunnen worden.

  • Dosering maximaal 131 gram Dutch Spices saus per eetmoment.

Categorie C

Sauzen die koud geconsumeerd worden, dressings, chutneys en tapenades, droge instant soepen en zoete pasta/ beleg.

  • Instant soepmix maximaal 230 g per liter water
  • Dosering maximaal 70 gram Dutch Spices saus per eetmoment

In de VITAL 3.0 zijn reference doses vastgesteld. Voor de wettelijke allergenen die niet in dit systeem opgenomen zijn, wordt de laagste reference dose gehanteerd, namelijk die van walnoot. Voor de allergenen sulfiet en lactose (niet-eiwitten), wordt een norm gehanteerd van respectievelijk 10 ppm (volgens Verordening EU 1169/2011) en 50 ppm als veilige grens.
Voor de overige tien allergenen geldt een veilige grens van maximaal 1 ppm.

* De consumptiegrootte is gebaseerd op de bovengrens in de Voedselconsumptiepeiling.

VITAL-tabel

Voor de allergenen die niet in het VITAL 3.0 systeem zijn opgenomen maar wel behoren tot de 14 wettelijke allergenen, hanteert Dutch Spices de laagste norm van 1 ppm of de detectielimiet van de analysemethode wanneer deze norm (nog) niet meetbaar is. Onderstaande tabel geeft Action Level 1 (ppm) weer.

Vital tabel
“Wij geloven in een wereld waarin iedereen smaakvol en veilig kan eten.” Ongeacht of iemand een voedselovergevoeligheid heeft. Ongeacht of iemand vegetarisch of veganistisch eet en ongeacht of iemand volgens de halal-richtlijnen eet.