Nieuws

Waarom verlaging van het BTW tarief op groente en fruit vertraagd is

Waarom verlaging van het BTW tarief op groente en fruit vertraagd is

Er is een akkoord om het BTW tarief op groente en fruit te verlagen naar 0%. Eerdere vermoedens voor een vertraagde invoer van deze belastingverlaging leken de kant uit te gaan van een ICT probleem bij de belastingdienst. Premier Mark Rutte heeft dit vermoeden ontkracht. Hij noemde dat de werkelijke oorzaak zit in het afbakenen wat precies groente en fruit zijn.

Grensgevallen bij samengestelde producten
Een concreet voorbeeld is appel en appelmoes. Een appel wordt gezien als fruit, maar moet appelmoes dan ook meeliften op het verlaagde BTW tarief? Hetzelfde geldt voor tomaten en een pot pastasaus waarin het hoofdbestanddeel uit tomaten bestaat.  Of een kant-en-klare salade waar veel groente in zit,  maar ook vlees of vis bevat en gemengd kan zijn met een (vettige) saus. 

Afbakening
Het goed doorvoeren van een belastingwijziging vraagt om heldere definities van de productgroepen groente en fruit. De ministeries van Financiƫn en Volksgezondheid gaan zich hierover buigen. Beide ministeries gaan hier maanden voor uittrekken over wat een goed werkbare en effectieve afbakening is.

Naar het overzicht